U kunt de petitie hier alvast tekenen > Petitie Hondenloket

 

Geachte hondenvrienden,

Mogen wij even uw aandacht?

Hier in België dragen we zorg voor onze trouwe viervoeter. Toch komt er heel wat kijken bij het houden van een hond. Wat kost een hond per jaar? Hoeveel kost een castratie? Wat kosten ontworming/ontvlooing op jaarbasis? Wat doe ik met mijn hond wanneer ik op vakantie ga? Waar bevindt zich een goede hondenschool in mijn buurt? Hoe zit het met wetgeving (bijvoorbeeld omtrent verkeersveiligheid)?

Deze en nog veel meer vragen zal elke (toekomstige) hondeneigenaar zich ongetwijfeld al gesteld hebben.

Daarom pleiten wij ervoor om een Hondenloket op te richten in Vlaanderen/België.

Dit Hondenloket zou bestaan uit een website waar iedereen alle correcte info kan terugvinden. Naar het voorbeeld van het Vlaams Paardenloket zou zich dit dan ook kunnen uitbreiden naar een werkelijk loket op de dienst Bevolking.

Nog een heel goed voorbeeld is de website van het Nederlandse Landelijke Informatie Centrum Gezelschapsdieren kortweg LICG. www.licg.nl

Universiteiten, verenigingen, organisaties voor dierenwelzijn alsook het ministerie van economische zaken werken allemaal samen om de kennis over huisdieren te verspreiden op een neutrale manier. De site is heel interactief naar particulieren, professionelen en verenigingen toe. De informatie wordt ook continu bijgehouden en aangepast waar nodig door deskundigen.

Er is in België jammer genoeg ook heel wat dierenleed. Dierenleed dat grotendeels kan vermeden worden mits de juiste informatie voorhanden is. We denken bijvoorbeeld aan het fenomeen: 'impulsaankopen'. Hierbij wordt een hond aangeschaft op basis van uiterlijk maar het ras is soms niet geschikt voor de onervaren hondeneigenaar. Uiteindelijk komen deze dieren in het asiel terecht waar ze vaak verder wegkwijnen.

Met een Hondenloket kunnen we er op zijn minst voor zorgen dat het eenvoudiger wordt om de juiste, objectieve informatie te verzamelen alvorens over te gaan tot de aankoop van een hond.

Ook mensen die reeds een hond hebben, zouden er terecht kunnen om bijvoorbeeld de hondensport te vinden die geschikt is voor hun viervoeter. Of om een hondvriendelijke vakantie te zoeken. Of om,...u begrijpt dat dit project nog heel wat positieve effecten kan hebben.

Wij hebben alvast een petitie opgestart omdat wij duidelijk willen maken aan de politiek dat het tijd wordt dat er een Hondenloket komt in België.

Vzw Helping Dogs maar vooral de honden danken u!